מאגרי תמונות חינמיות מול מאגרי תמונות בתשלום: מה בוחרים שילווה את הטקסט?

הכוכבים כנראה כיוונו אותי להיות צלם. נולדתי למשפחת פרג', משפחת הצלמים שהפכה לאימפריה לפני כמה עשורים. איכשהו, אחרי כמה תחנות ותפקידים בצבא שרחוקים ממני שנות אור, הגעתי אחרי כמה חודשים לתפקיד של צלם וידאו ועורך. עסקתי בזה מעט אחרי הצבא, אבל לא היה את הקליק. באותה תקופה גיליתי מחדש את אהבתי למילה הכתובה. הבנתי שעם כל הכבוד לכוכבים, חשוב ללכת עם הלב. הבנתי שאני מעדיף לכתוב אלף מילים במקום לצלם תמונה אחת. במהלך השנים, כשהפן הוויזואלי הפך לחלק בלתי נפרד מעולם התוכן והרשתות החברתיות, וכשפניתי גם לעולם המגזינים והמדיה המודפסת, הבנתי שלא באמת עזבתי את עולם התוכן החזותי. ראיתי לנגד עיניי את מה ששיננתי בזמנו בשיעורי תקשורת חזותית בלימודי תקשורת באוניברסיטה: המלל והטקסט הולכים ביחד, יכולים להעביר משמעויות ולהפרות אחד את השני. אם רק נדע לבחור בתמונה מתאימה ומקורית, שמתאימה לנו כמו כפפה ליד. וזו לא משימה כל כך פשוטה.

כותבי תכנים, בעלי אתרים, מנהלי מדיה חברתית ושאר עוסקים במלאכה חייבים להשקיע מחשבה ומאמצים במציאת התמונה המושלמת – שגם יהיה אפשר להשתמש בה מבלי לעבור על זכויות יוצרים. כיום ניתן לתבוע בסכומי עתק על גניבת זכויות יוצרים גם בלי להוכיח נזק. יש כיום תנאים שונים לכל לכן החיפוש שלנו צריך להתחיל במאגרי התמונות, בין אם החינמיים ובין אם לא. כמות התמונות בהם היא פשוט בלתי נתפסת, וקל ללכת לאיבוד בין עודף האתרים, הרישיונות והתנאים הספציפיים של כל תמונה. אני לא מתיימר לבצע כאן מיפוי שלם של התחום – בשביל זה נדרשת סדרה ארוכה של מאמרים – אלא להציג בפניכם כמה אתרים שמשמשים אותי בעבודתי (כמו גם רבים אחרים מעולם התוכן). החלוקה העיקרית על פיה אני אפעל היא בין מאגרי תמונות חינמיים לבין מאגרי תמונות בתשלום.



מאגרי תמונות חינמיים

רק אחרי כמה שנים בתחום גיליתי את המאגרים החינמיים, שלמרות כל החששות ניתן להיות שקטים ביחס אליהם. מה זה אומר? בגדול אלו הם מאגרים עמוסי תמונות, שניתן להוריד ולהשתמש בהם לכל מטרה: הן בדיגיטל והן בפרינט, כולל לצרכים מסחריים. אין חובה להעניק קרדיט לצלם או ליוצר, אבל מומלץ במקרים רבים כן לעשות זאת משיקולי אתיקה או הכרת תודה.


המאגרים החינמיים המובילים:

  1. Pixabay  מציע למעלה ממיליון תמונות, איורים, וקטורים וסרטוני וידאו. ניתן לבצע חיפוש כללי או לאתר תמונות בקטגוריות שונות (תחומים, פופולאריות, גודל וכדומה). החיפוש מעט בעייתי וכולל יש הפניה לתמונות בתשלום דרך Shutterstock, אבל כל התמונות שבאתר עצמו חפות מזכויות יוצרים וניתנות לכל שימוש סביר. שימוש שאינו סביר, ב-Pixabay כמו באתרים דומים אחרים, הוא למשל מכירת תמונה בתשלום או מכירה שלה למאגר תמונות אחר.
  2. Pexels – אתר חביב נוסף בו ניתן להשתמש בכל מהתמונות ללא תשלום וללא קרדיט. מעט קשה למצוא לפעמים תמונה בקטגוריה ספציפית, אבל מנגד יש חלוקה יפה של תמונות/נושאים פופולריים וקטגוריות אבסטרקטיות יותר של נושאים. אחד האתרים היותר אהובים עליי למשימות פשוטות, שלא מצריכות "התחכמות" גדולה מדי בתמונות או אינן מגיעות עם תקציב גבוה.
  3. Unsplash – אתר המציע "תמונות לכולם", בקטגוריות שונות ובשלל אופני חיפוש. שימו לב שמנגנון האישור כאן קצת בעייתי יותר. מספרים שמנגנון האישור האוטומטי דוחה לפעמים תמונות מצוינות ומאשר כאלה שלא היה להן מקום במאגרים אחרים.

באתרים מהסוג הזה יש כמה בעיות. התמונות הן בחינם, כך שיש לכל תמונה דורשים רבים: מכאן שהמשתמשים עלולים לבחור בתמונה שהפכה נדושה מדי. לא כל התמונות במאגרים הם באיכות הגבוהה ביותר שאפשר לצפות לה, ויש תחומים שתתקשו למצוא עליהם תמונות. המאגרים החינמיים לא יכללו למשל תמונות של ידוענים. אם אתם רוצים ליצור כתבה על ליאו מסי (Leo Messi), תקבלו תמונות של אריות ושל צבעים מקושקשים. במיקי מאוס (Mickey Mouse), דוגמא נוספת, התוצאות המוצגות הן של עכברי מחשב וכמה עכברים אמיתיים – אבל לא של הדמות המפורסמת מבית וולט דיסני.



מאגרי תמונות בתשלום

על המאגרים החינמיים אפשר לדעתי להתבסס בחלק גדול מהמקרים, אם לא מעוניינים לשלם: פוסט או תמונת רקע כלליים באתר יכולים להתאים, כל עוד התמונה איכותית מספקת ומתאימה למסר שרוצים להעביר. אני ממליץ בפה מלא להוציא את גוגל מהתמונה, ובוודאי שלא לשמור תמונות מאתרים קיימים: קל מאוד ליפול עם תמונה בגינה תוגש נגדכם תביעה בגובה של עשרות או מאות אלפי שקלים. מה שכדאי לעשות הוא ללכת על בטוח, לשלם קצת יותר ולרכוש תמונה ממאגר בתשלום.

מאגרי התמונות בתשלום מצטיינים בקטגוריות הכמות והאיכות גם יחד. ככל שנדרשו עבורי תמונות משובחות וספציפיות יותר, כך המאגרים שבתשלום הפכו להיות אופציה מועדפת או אפילו האפשרות היחידה. המאגרים עשויים להציע גם מקוריות, עם תמונות החורגות מהנוסחאות המקובלות ומהקלישאות, שכן קיימות בתחום. ברמת המחיר ניתן למצוא באתרים אלו כמה אופני תשלום: החל מתשלום פר תמונה (שעשוי להשתנה על פי סוג התמונה, הרזולוציה וכן הלאה), דרך קרדיט המאפשר הורדת מספר מוגדר של תמונות ועד למסלול "הורד כפי יכולתך" במסגרתו ניתן להשתמש בכמה תמונות שמעוניינים במהלך פרק זמן נתון.


מאגרי תמונות בתשלום הנחשבים לדעתי למומלצים ביותר הם:

  1. Dreamsite

    – מאגר עצום בגודלו. כמה עצום? כ-25 מיליון משתמשים רשומים, למעלה מחצי מיליון צלמים תורמים ויותר מ-109,000,000 תמונות, איורים, וקטורים ופריטים אחרים (נכון לאוגוסט 2019). ניתן למצוא בו תוכניות תשלום משני סוגים: לפי קרדיט או בתשלום פר הורדה/תמונה. מסלולי הקרדיט מתחילים מ-11 נקודות, במחיר של כ-55 ש"ח, עד ל-2000 קרדיטים במחיר של כ-6,450 ש"ח. מסלולי ה-Subscription נמשכים מחודש מחודש אחד עד לשנה, עם הורדה של חמש עד ל-750 תמונות לחודש. המסלול הבסיסי ביותר הוא מנוי חודשי, עם חמש תמונות להורדה, במחיר של 92 ש"ח (שבוע התנסות חינם). על מנוי שנתי, שיאפשר לכם להוריד 9,000 תמונות, תשלמו כ-7,400 שקל. יש בו גם מנוע לחיפוש תמונות משוחררות מזכויות יוצרים, אבל מהבדיקה שעשיתי המבחר די מצומצם.
  1. Shutterstock –
    עוד "מפלצת" של תמונות ואמצעי מדיה אחרים, עם מאגר של למעלה ממיליארד קבצים, מתוכם כ-250 מיליון תמונות, כ-200,000 נוספות מדי יום על ידי אחד מבין כ-650,000 תורמים. החלוקה היא לשני מסלולי תשלום עיקריים: חבילות תמונות המשולמות מראש (תמונות לפי דרישה, אותן ניתן להוריד במהלך שנה ממועד הרישום): 25 תמונות במחיר של 229 דולר (קצת יותר מ-9 דולר לתמונה), או החבילה הפופולארית ביותר של חמש תמונות ב-49 דולר (כמעט 10 דולר לתמונה). המסלול השני המאפשר חיסכון בטווח הרחב מציע הורדה של 10, 50, 350 או 750 תמונות בחודש, במחירים הנעים בין 29 ל-199 דולר בחודש. היתרון כאן הוא שהמחיר פר תמונה הוא משמעותית זול יותר, אבל מנגד המסלול מתאים בעיקר למשתמשים "כבדים" בתמונות ובחומרים ויזואליים. כך או כך מדובר באתר יקר יחסית.
  2. 123RF – מאגר מוביל, שלהתרשמותי אהוב מאוד בקרב משתמשים ישראלים. הנתונים שלו מדברים על למעלה מ-110 מיליון תמונות ואמצעי מדיה אחרים להורדה, מתוכם כ-90,000 תכנים חדשים מועלים מדי יום על ידי כ-300,000 משתמשים. הרמה של התמונות היא בהחלט גבוהה, והמחירים סבירים בהשוואה לאתרים גדולים אחרים. בקטגוריית מסלולי הקרדיט, המתאימה למשתמשים באופן נקודתי או לטווח קצר, המחירים מתחילים מ-39 דולר למסלול הפופולארי ביותר של 40 קרדיטים. על 400 קרדיטים תשלמו 345 דולר, נכון להיום, ויש גם מסלולים בהם הרוכש מחליט מה מספר הקרדיטים שהוא מחפש (כל עוד הוא רוכש שתי חבילות כאלה). מסלולי ה-Subscription לטווח הרחוק מאפשרים הורדה של 10, 150, 350 או 750 תמונות בחודש, במחיר חודשי של 199-29 דולר. פר תמונה, המחיר במסלול זול בהשוואה למה שראינו קודם ועומד על קצת יותר מחצי דולר.
  1. DespositPhotos
    יופי של תמונות יש באתר הזה, שמצטיין גם באיכות וגם בכמות (יותר ממאה מיליון תמונות וקבצים אחרים). כאן החלוקה היא לשלושה מסלולים:
    Subscription – הורדה של תמונות ווקטורים בכל גודל, בהתאם לגבול החודשי. ניתן לרכוש את החבילה לחודש או לשנה. המחיר מתחיל מ-69 דולר לחודש, להורדה של עד 75 תמונות בחודש. על חבילה שנתית להורדה של 750 תמונות בחודש תשלמו 1,200 דולר
    On Demand – מסלול במסגרתו ניתן להוריד 10, 25 או 100 תמונות למשך שנה, בלי חלוקה לחודשים, במחיר של 299-49 דולר.
    Flexible Plan – מסלול חדש יחסית, הנחלק לשניים. במסלול החודשי, ניתן לרכוש 30 תמונות ווקטורים בכל חודש ב-29 דולר, כאשר כל תמונה נוספת היא במחיר דולר אחד, והכי חשוב – הורדה שלא מנצלים עוברת אוטומטית לחודש העוקב. המתחייבים לטווח ארוך יוכלו לשלם 299 דולר לשנה ולקבל בכל חודש את אותם התנאים.


כמובן שיש עוד המון מאגרים, חלקם בחינם ורובם בתשלום, שהיריעה קצרה מלהכיל כאן. השורה התחתונה היא כזו: חשוב להשקיע את המאמצים, ולפעמים גם את הכספים, בפן הוויזואלי שמלווה את הטקסט. תמונה משובחת ההולמת את הטקסט יכולה לשבח אותו (גם אם למראית עין בלבד), בעוד שמנגד טקסט מצוין המלווה בתמונות רעות עלול להיות בלתי מושך בעליל ולא לקבל את הצ'אנס הראוי לו. ככה זה בעולם המושתת במידה רבה על חיצוניות ואסתטיקה של דברים.

 

אהבתם? מוזמנים לשתף!

כתיבת תגובה